Idag är det den 21 mars, dagen som fått äran att bära epitet den internationella dagen mot rasism och främlingsfientlighet. En angelägen dag som borde uppmärksammas av alla.

På Rättighetscenter passar vi därför på att, tillsammans med ABF Örebro, RFSL Örebro och Örebro läns museum, bjuda in stiftelsen EXPO att föreläsa om positiv antirasism. Vi är även en del av koalitionen som driver kampanjen ”Stoppa rasismen nu” där du kan skriva under upproret för att sätta antirasism på den politiska dagordningen.

Bakslagen mot alla människors lika värde kan vi dagligen läsa om i medierna. Den strukturella diskriminering som sker är inte en åsikt, det är fakta. Det är dags att vi alla tar vårt ansvar och står upp mot den växande rasismen och främlingsfientligheten.

För en dryg vecka sedan fick fyra personer föras till sjukhus efter att de attackerats av nazister. Flera av dem som stod bakom dådet tillhör Svenskarnas parti (SVP), ett nazistiskt parti som ställer upp i kommunvalet i över 30 av landets kommuner.

I oktober 2013 kunde vi läsa om skånepolisens register över romer, ett register där personer, ja, till och med små barn, antogs vara kriminella enbart utifrån sin etnicitet. Registret har försvarats av riksdagsledamot Thoralf Alfsson (SD) med kommentaren ” Hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen”.

Det räcker inte att sitta i sitt hem och sucka över den växande rasismen och främlingsfientligheten. Vi måste alla ta vårt ansvar och stå upp för allas okränkbara rätt till mänskliga rättigheter

Visa att du inte tycker att det är OK med nazistattacker mot fredliga demonstrationer.

Visa att du inte tycker att det är OK med myndigheters etniska profilering.

Visa att du tar ditt ansvar och står upp mot den växande rasismen och främlingsfientligheten.