Den 6 februari firas Samernas nationaldag, eller Samefolkets dag, som ett minne av det första landsmötet som hölls i Trondheim 1917. Det första firandet av samernas nationaldag skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsdag i Jokkmokk, 1993.

Idag lever cirka 70 000 samer runt om i Skandinavien (Sverige, Finland, Norge och Kolahalvön i Ryssland) och anses sedan 1977 vara ett urfolk samt en nationell minoritetsgrupp.

I århundraden har Samefolkets individuella och mänskliga rättigheter förtryckts genom bland annat etnisk diskriminering. Sverige, tillsammans med flera andra länder, får regelbunden internationell kritik för sin hantering av samernas rättigheter. Trots att mycket gjorts för samerna ur ett historiskt perspektiv, pågår kampen för ett jämställt samhälle med lika rättigheter inom de olika nationella gränserna än idag.