Hur är det att vara svart i Sverige idag? Ett av de länder som ska anses som världens mest toleranta och fördomsfria?

I den svenska dokumentären “Raskortet” från 2014 har Osmond Karim och Malin Holmberg-Karim låtit följa några afrosvenskar som delat med dig av sina liv, sin vardag, sin verklighet och sina egna historier och erfarenheter. Berättelser som berör och fängslar kring verkligheten som afrosvensk i Sverige idag.

“Filmen handlar om att vara svart i Sverige. Jag vill plocka fram historierna. Låta människor berätta om sina erfarenheter, på berättarnas egna villkor. Dessa historier stöds av arkivmaterial etc, men främst handlar det om att låta människor dela med sig av sin verklighet genom att rakt och ärligt få berätta. På sina egna villkor. Rakt in i kameran.” – Osmond Karim

 

Andra dokumentärer som även de tar upp situationer om hur det är att leva som icke-vit i Sverige idag är bland annat:

Runda bordet – Programmet inspirerar till dialog om stora frågor rörande samhälle och liv och i detta avsnitt belyses rasism. Fem gäster med olika syn på rasism samlas runt det runda bordet. Vad är rasism och hur ser rasismen i Sverige ut idag?

Svenne – Den “pursvenske” Torbjörn möts av fördomar och nedlåtande attityder under sin arbetsintervju… Med en humoristisk underton har normer och perspektiv kastats om vilket synliggör samhällets diskriminerande strukturer och manar till allas lika värde.