Örebro Rättighetscenter arrangerar tillsammans med lokala organisationer en manifestation i Örebro för ett förbud mot rasistisk organisering.

Manifestationen är en del av Make Equals initiativ #ochjagprotesterade.

– Vi vill protestera mot att rasismen normaliseras och följer därför Make Equals initiativ, säger Petra Elb. verksamhetsansvarig för Örebro Rättighetscenter.

Enligt FNs konvention om avskaffade av alla former av rasdiskriminering ska anslutna länder förbjuda rasistiska organisationer och göra det straffbart att sprida rasistiska ideér. Sverige undertecknade konventionen för nästan 50 år sedan men trots detta är inte konventionen lag i Sverige och rasistiska och nazistiska organisationer tillåts demonstrera.

– Så sent som i juni tilläts nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delta under Almedalsveckan och vi tänker inte bara stå tysta och låta detta ske, säger Petra Elb.

Manifestation äger rum vid Henry Allards park torsdagen den 27 juli kl.14.00. Tal kommer att hållas av Petra Elb och Marcus Artin läser sin poesi. Under manifestationen kommer en installation med skor uppföras på platsen. Skoinstallationen symboliserar en känd bild på skor tillhörande judar som mördades i koncentrationslägren under andra världskriget. Bredvid skoinstallationen kommer en skylt att placeras med Martin Niemöllers dikt, som på fyra rader beskriver vikten av att bekämpa nazism innan det är för sent.