Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag – samma datum som förintelselägret, Auschwitz-Birkenau, befriades 1945. Den här dagen för 73 år sedan, den 27 januari 1945, befriades fångarna från koncentrationslägret i Auschwitz. Sedan början av 2000-talet är det här datumet en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN den här dagen som en internationell minnesdag.  Dagen är till för att minnas och hedra offren men det är också en dag att påminna sig om att kampen mot nazism och rasism är lika aktuell och lika viktig idag.

Runtom i Europa idag kan vi se hur högerextrema krafter vinner mark. I Sverige demonstrerar nazister inte långt från en synagoga under Jom kippur. När nazister tillåts demonstrera under den viktigaste judiska högtiden och när högerextrema partier sitter i parlament runtom i världen är det viktigare än någonsin att minnas historien. Minnas den så att den inte upprepar sig. Det är helt enkelt något vi inte får tillåta.

Idag minns vi och hedrar förintelsens offer. Imorgon fortsätter kampen.

 

Maja Olausson
Örebro Rättighetscenter

 

Källor:
http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/upprorda-kanslor-i-judiska-forsamlingen-i-goteborg

Kategorier: DebattInternationellt