Örebro Rättighetscenter har tillsammans med Örebro Läns Museum dragit igång visningar av Die Welle med tillhörande diskussionsworkshop för gymnasieklasser. Dessa filmvisningar genomförs två gånger i veckan under hela november månad.
Die Welle (vågen) är en filmatisering av ett projekt som genomfördes i Kalifornien i slutet av 60-talet, där en gymnasielärare under en projektvecka skapar en fascistisk rörelse i klassrummet. Projektveckan ska handla om autokrati (diktatur/envälde/envåldsmakt), och läraren börjar med att ta upp vad som krävs för att en autokrati ska kunna uppstå och liknande grundläggande frågor. Eleverna kommer fram till att det behövs en ledare. Läraren undrar då vem som skulle kunna vara ledare i klassrummet. Det slutar med att läraren röstas fram som ledare för projektveckan. Efter detta så byggs det på med mer och mer och klassen skapar en gemenskap som slutar i vad som kan liknas vid fascism.
Filmen visar vad grupptryck kan göra med människor och hur en alltför stark gemenskap istället kan bli uteslutande. Die Welle som film ger en väldigt bra bild av hur yttrandefrihet och varje människas rätt att vara sig själv kan inskränkas markant under en väldigt kort tid. Det är bland annat frågor kring det som vi sedan tar upp i workshopen, tillsammans med andra frågor som behandlar hur rörelser som Die Welle skapas.
I filmen finns en karaktär som tidigt tar avstånd till den rörelse som bildas, med följden att hon blir utfryst och hånad för att hon vägrar gå med. Hon får under workshopen bli föremål för diskussioner kring vad som krävs för att våga, och för att kunna stå emot.
Eftersom vi under filmvisningarna befinner oss i ett skolsammanhang så blir det naturligt att även prata om mobbning och i sammanhanget hur mobbning syns i filmen. Filmen visar på hur den väldigt starka gemenskapen i klassen skapar ett tydligt vi och dem. Där de som är med i rörelsen representerar ett ”vi”, medan alla som inte passar in blir ”dem”. Mobbning innebär ofta att en och ibland flera får utstå fysiska eller psykiska kränkningar under en längre tid.
/Joel Kunto