Idag vill vi uppmärksamma internationella dagen för personer med funktionsnedsättning som instiftades av FN:s generalförsamling 1992 i syfte att främja förståelsen av frågor som rör funktionshinder och att mobilisera stöd för personer med funktionsnedsättning gällande rättigheter och välbefinnande. 2007 beslutade terminologirådet att revidera begreppen och förändringarna innebar bland annat att handikapp togs bort som uppslagsterm. Handikapp avråddes att användas som synonym till funktionshinder eller funktionsnedsättning.
Diskussionerna kring vilket begrepp som skall användas går långt tillbaka. 1866 introducerades idiot och Sverige fick sin första idiotanstalt i Göteborg. In på 1900 talets början ansågs detta nedsättande och ersattes med sinnesslö som 1955 blev efterbliven. Men efter 10 år ändrades och ”förbättrades” det till att en var utvecklingsstörd vilket ersattes av handikappad till att idag benämnas som funktionsnedsättning. Samtidigt har diskussionen fått ytterligare en utmanare, funktionsvariation. Hängde ni med? Genom att stapla upp begreppen efter varandra visas också vem som har haft makten över terminologin och i detta fall är det inte personerna vilka beskrivningarna berör.
Förändras attityder och fördomar kring hur det är att leva med en funktionsnedsättning genom att orden bytts ut? Många av dessa ord används fortfarande idag både i den offentliga sfären men även den privata. Media är ett exempel där förlegade begrepp ibland används men även i det privata samtalet där någon slänger ur sig dessa ord för att förminska någon. Utvecklingen går framåt vilket vår historiska exposé nedan visar men det finns all anledning att vara kritisk och fortsätta arbeta med dessa frågor. Det är ganska talande att Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (ICRPD) trädde i kraft i Sverige 2009, vilket i jämförelse med andra konventioner är sent. Förra året lämnade FN sin första rapport på Sveriges arbete med ICRPD där Sverige fick en del positiv kritik men FN pekade på en del problemområden. Bland annat uttryckte de oro över att ett intersektionellt perspektiv saknades gällande diskriminering. Hur exempelvis funktionsnedsättning kombinerat med kön behöver utvecklas mer. De kritiserade även att ICRPD inte är införlivat i svensk lagstiftning.
Så, idiot, sinnesslö, efterbliven, utvecklingsstörd, funktionsnedsättning, funktionsvariation. Vad blir det härnäst? Människa?
- 1842 infördes allmän folkskola och 1882 skolplikt – men inte för alla barn.
- 1889 fick döva barn skolplikt.
- 1896 fick blinda barn skolplikt.
- 1944 fick barn med utvecklingsstörning som ansågs bildbara skolplikt.
- 1962 fick barn med rörelsehinder skolplikt.
- 1968 fick alla barn med utvecklingsstörning skolplikt.
- 1935 stiftades lagen om tvångssterilisering, som bland annat omfattade vissa personer med funktionsnedsättning. Lagen gällde fram till 1975.
- 1945 fick personer som var omhändertagna av fattigvården rösträtt.
- 1955 blev insulin kostnadsfritt för personer med diabetes.
- 1968 kom omsorgslagen som gav nya rättigheter för personer med utvecklingsstörning.
- 1969 fick personer med epilepsi gifta sig.
- 1981 erkände riksdagen teckenspråket som dövas första språk.
- 1989 avskaffades omyndighetsförklaringen och alla medborgare över 18 år fick rätt att rösta.
- 1994 kom assistansreformen.
- 1999 började den första diskrimineringslagstiftningen som omfattade funktionshinder att gälla. Den reglerar rättigheter i arbetslivet.
- 2015 Bristande tillgänglighet införs som en ny form av diskriminering.