Örebro Rättighetscenter har en rad olika aktiviteter och utbildningsmaterial att erbjuda elever kostnadsfritt. Allt material är framtaget i syfte att göra det enkelt för både lärare och elever att utbilda och lära sig om diskriminering och normer. Utöver utbudet nedan erbjuder vi skräddarsydda utbildningar, workshops och metoder utifrån era behov, till förmånligt pris. Vi har även ett utbildningspaket riktat till skolpersonal.

Alla utbildningar kan genomföras på er skola eller i våra lokaler i Föreningarnas hus, Örebro. En fördel med att ni kommer till oss är att vi kan visa er vårt kontor, så att eleverna känner till vart vi befinner oss om de behöver söka rådgivning.

En rollup-utställning med fokus på diskrimineringsgrunderna. Utställningen innehåller sju rollups med fakta om varje diskrimineringsgrund samt ett 60-tal övningsfrågor till eleverna. Med utställningen medföljer också en lärarhandledning och en fördjupningsdel –Vill du veta mer? . Utställningen är kostnadsfri och kan lånas i 1-2 veckor. För mer information om utställningen besök: http://rattighetscenter.se/wordpress/rollup-utstallning/

En elevworkshop om normer och makt, där vi fördjupar oss i hur diskriminering uppstår. Inför detta pass erbjuds berörda lärare ett pass där vi går igenom elevworkshopens innehåll, lärarens roll under passet samt hur skolan kan jobba vidare. Syftet med lärarpasset är att skapa goda förutsättningar för en givande workshop med eleverna.

En digital utbildning om diskrimineringslagen. Det här är ett material som vi tagit fram för att du som lärare själv ska kunna genomföra undervisning om diskriminering. Materialet innehåller en inspelad föreläsning, instuderingsfrågor och reflektionsfrågor. Dessutom medföljer en lärarhandledning som underlättar för dig att planera och genomföra lektionen. Eleverna får kunskap om diskrimineringslagen, varför en kan bli diskriminerad, av vem, på vilket sätt, på vilka platser samt var en kan vända sig om en blivit utsatt. Eleverna får dessutom reflektera kring normers relation till diskriminering. Utbildningen går (när Coronakrisen har lagt sig) också att boka live, då våra utbildare kommer till er och håller passet hos er på plats eller i våra lokaler. Då får eleverna chans att förstå diskrimineringslagen på djupet, då våra kunniga utbildare kan svara på frågorna direkt. Även till detta pass medföljer en lärarhandledning med tips att tänka på före, under och efter passet. Utbildningen kan även hållas på lättare svenska. 

Rättighetscirkeln har ett studiecirkelformat med fyra träffar. Syftet med Rättighetscirkeln är att få kunskap om, och möjlighet att diskutera, normer, mänskliga rättigheter och diskriminering. Till materialet medföljer en lärarhandledning med övningar att genomföra mellan träffarna. Målgruppen är elever som är nya i Sverige, men materialet går också att anpassa till andra målgrupper. Cirkeln erbjuds till ett förmånligt pris.

Är du är intresserad av någon av utbildningarna ovan eller vill veta mer om dem? Maila oss på utbildning@rattighetscenter.se