Ja, det har den. Ta till exempel alla fattiga barn som svälter eller alla människor som dör av krig och naturkatastrofer. Här skriker kvinnor om chefspositioner och lika löner, fast Sverige är det mest jämställda landet i hela världen. Borde vi inte lösa de större problemen innan vi ger oss in på dessa skapade problem? Är inte det viktigare? Lägg kraften ni använder på att skrika till att göra något konstruktivt istället!
Så kan antifeministens resonemang låta. Jag vill förtydliga att jag med detta inte vill förminska varken problemen som finns med fattigdom och krig. Ja, det finns viktiga frågor att lägga kraft på OCH det finns detaljfrågor som är viktiga av principsak. Men det systematiska förtryck som kvinnor utsätts för, i detta ”världens mest jämställda land”, pekar mot ett annat svar på frågan som rubriken ställer.
Kan det kallas ”att gå för långt” när en kräver att slippa strukturera sitt liv efter det ständiga hotet om våldtäkt och sexuella trakasserier? När en kräver att lika arbetsuppgifter ska ges lika lön, oavsett kön på den som utför dem? Jämställdhet mellan alla människor är vad feminismen i slutändan vill uppnå, till den grad att feminismen inte längre behövs.
Åsikter som dessa anses uppenbarligen kontroversiella, farliga och extrema av vissa grupper i Sverige år 2014, att döma av händelserna i Malmö i helgen. Till sammanhanget hör att demonstrationen som de angripna deltagit i, var på temat ”Ta natten tillbaka” med syfte att uppmärksamma frågorna kring kvinnors rörelsefrihet och säkerhet i samhället nattetid. Det vedervärdiga i den inträffade händelsen förstärks ytterligare av denna bittra ironi – det blir tydligt att vi har väldigt mycket kvar att jobba på.
Därför krävs det fortfarande att vi lägger kraft på att förändra den egna situationen i Sverige. 8 mars är en dag då dessa frågor uppmärksammas extra mycket. Här i Örebro anordnades Systerskapsfestivalen, där seminarier, föreläsningar och debatter om aktuella jämställdhetsfrågor varvades med kulturella aktiviteter. Besökarna fick chansen att bland mycket annat testa på roller derby, spela slagverk med sambatakter, skriva låttexter, dj:a och rappa i olika workshops.
Örebro Rättighetscenter var på plats och höll i två av programpunkterna. Under fredagen och lördagen kunde en besöka utställningen Reklam och kön, med syfte att uppmärksamma debatten om sexistisk reklam. Det visades exempel på både nutida och äldre reklambilder och på vilka sätt dessa befäster könsrollerna som talar om hur en man respektive en kvinna ska vara, se ut och bete sig. På lördag förmiddag anordnades en stadsvandring med genusperspektiv där fokus låg på hur könen gestaltas i det offentliga rummet. Båda programpunkterna blev mycket lyckade och ledde till tankeväckande diskussioner med deltagarna.
Feminismen behövs. Det är viktigt att inte låta kampen förminskas av irrelevanta jämförelser med hur det ser ut i resten av världen. Genom att driva jämställdhetsfrågorna för att sudda ut de skillnader som idag råder mellan könen, kan Sverige en dag bli det föregångsland som det idag säger sig vara.
/Helen Bergman