Diskrimineringslagen skyddar alla så att ingen ska behöva bli kränkt eller sämre behandlad på grund av sin sexuella läggning. En av de grupper som är speciellt utsatta är homo-/bisexuella samt transpersoner.
I analysrapporten Hon, hen, han, från Ungdomsstyrelsen (numer Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) lyfts många aspekter av homo-/bisexuella samt transpersoners vardag upp. Bland annat redovisas resultat på undersökningar som visar att den psykiska hälsan hos homo-/bisexuella var sämre än hos heterosexuella i samma ålder.
Vidare visar studier att ”Självmordsförsök var dubbelt så vanliga bland homo- och/eller bisexuella personer jämfört med övriga befolkningen.” samt att förtroendet för Socialtjänsten var lägre hos homo-/bisexuella i jämförelse med heterosexuella.
Vi har således en grupp människor som i undersökningar visar sig må sämre genom psykisk ohälsa, högre självmordsstatistik samt har högre riskbruk av alkohol och droger. Samtidigt som samma grupp inte har förtroende för den instans som de kan vända sig till för att få hjälp och stöd.
Socialtjänsten måste vara en plats som är inkluderande, normkritisk och som är drivande för att skapa en förändring för grupper som mår sämre. En plats alla har förtroende för och vill vända sig till för att få hjälp.
Socialtjänsten likväl som övriga myndigheter är områden som Diskrimineringslagen täcker. Diskriminering gäller även om personen i fråga inte menade det som något kränkande. Därför kan okunskap skapa diskriminering av homo-/bisexuella samt transpersoner. Vilket gör det oerhört viktigt att sprida kunskap, granska privilegier och arbeta aktivt för en förändring.