På lördag är det den internationella modersmålsdagen. En dag som uppmärksammas internationellt genom bland annat FN och andra nationella och internationella organisationer.
Med modersmål menas det språk som talas helt eller delvis flytande och som är inlärt sedan barnsben. Det kan med andra ord vara det språk som personer ”tagit med sig” vid flytt till ett annat land, ett språk som talas i hemmet eller ett språk förts vidare från förälder till barn.
Den internationella modersmålsdagen är en dag tillägnad alla människor och språk. I Sverige talas idag cirka 150 olika språk. Dessutom finns det fem nationella minoritetsspråk: samiska, finska, romska, jiddisch och meänkieli.
Ibland kan människor som talar ett annat språk än det som i landet anses vara majoritetsspråket stöta på vissa problem. Det kan bland annat handla om att inställningar jämtemot olika språkkulturer är mer negativa än mot andra eller att antalet personer som har språket som modersmål och vill lära sig språket i skola är för få.
I Sverige är användning, utlärning och/eller diskriminering av ett modersmål eller minoritetsspråk som inte är svenska reglerat i Språklagen, Diskrimineringslagen och Minoritetslagen. Det finns även internationella rättigheter som skyddar och ger människor rätten att lära sig och få utbildning i sitt språk. Trots det är det många personer med andra modersmål än svenska som inte känner att de får möjligheten att praktisera och lära sig språket i den utsträckning som de har rätt till.
Den Internationella Modersmålsdagen är alltså en dag för att uppmärksamma språkets mångfald och att vi alla har rätt och med glädje ska kunna använda och lära oss vårt modersmål!