Det finns en uppsjö av dagar att uppmärksamma. Kanske känner du dig mättad på information och inte riktigt ser poängen med ytterligare en text om en dag alla borde uppmärksamma. Kanske har du aldrig hört talas om Internationella Romadagen förr. Kanske är det precis dig jag skriver till.
Förtrycket av svenska romer har pågått lika länge som det funnits romer i Sverige. Redan på 1500-talet bodde romer i Sverige men det var först 450 år senare, 1950, som romer fick möjlighet att folkbokföra sig. Den så kallade allmänna och lika rösträtten infördes 1919 men först 40 år senare, 1959, fick romer möjlighet att rösta.[1] Listan på statens lagenliga förtryck av romer kan göras lång. Dessvärre är den nästan helt okänt för den stora massan.
Andra världskriget och förintelsen av judar tillhör baskunskap i grundskolan, förhoppningsvis går de flesta ut skolan med en förståelse för vad koncentrationsläger och nazism innebär. Men är det lika många som känner till att även romer blev förföljda? Uppskattningsvis mördades en halv miljon romer under andra världskriget, vilket vid den tiden var närmare hälften av Europas romska befolkning. Under denna period hade Sverige också ett 40 år långt inreseförbud, mellan 1914-1954, som endast berörde gruppen romer. Förbudet upphörde först 9 år efter andra världskrigets slut vilket innebar att de överlevande romerna i Europa inte hade samma möjlighet att söka skydd i Sverige.[2]
Den kritiska läsare kanske i detta läge vill påpeka att de lagar som särbehandlat romer inte längre finns kvar och att vi inte ska lägga vikt vid det som varit utan istället fokusera på framtiden. Problemet är att vi då inte ser hur samtiden är en produkt av historien. Allt hänger ihop. Om vi inte har förståelse för hur den svenska staten genom århundraden särbehandlat romer har vi inte heller förståelse för hur särbehandling och diskriminering fortfarande drabbar denna grupp. Lagtext är en produkt av en uppfattning och endast en lagändring löser inte en systematisk särbehandling. Ett inte allt för gammalt exempel är det så kallade romregistret som upprättades hos Polisen i Malmö 2013. I registret hade 4600 svenska romer blivit registrerade endast på grund av sin etniska tillhörighet. Över 1000 av dem var barn. Ingen från statens sida kunde ge en förklaring till varför dessa personer fanns i registret, den enda gemensamma nämnaren var att de var romer.[3]
Därför kan du uppmärksamma Internationella Romadagen idag, den 8 april, genom att fortbilda dig. Här kommer några förslag: Se dokumentärfilmen ”Taikon” av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas som handlar om den romska människorättskämpen Katarina Taikons kamp för romers rättigheter. Läs seriealbumet ”Sofia Z-4515” av Gunilla Lundgren, Sofia Taikon och Amanda Eriksson som på ett lättförståeligt sätt ger en inblick i romers situation under andra världskriget. Läs vitboken utgiven av kulturdepartementet om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet ”Den mörka och okända historien” (DS 2014:8) eller samma skrift i en mer lättillgänglig version ”Antiziganismen i Sverige” som finns att ladda ner gratis på minoritet.se. Vi kan inte ändra historien, men genom kunskap kan vi motverka att den upprepas.
Sanna Wedding
Örebro Rättighetscenter
[1] Romska Ungdomsförbundet, Romernas historia, http://www.romernashistoria.se/historia/
[2] Regeringskansliet, DS 2014:8, Den mörka och okända historien, Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet, s. 149-151.
[3] Mål nr. T 6161-16 Svea Hovrätt.