Jag blev idag tipsad om en artikel om könsförtryck i datorspel på nätet. Artikeln (som ni kan läsa här: http://debatt.svt.se/2014/01/02/tjejspel-pa-natet-ar-en-del-av-konsfortrycket/ ) är skriven av 14-åriga Moa.
Moa skriver om hur hennes lillebror föreslagit att de ska spela spel tillsammans. Han tänker att de kan spela ”tjejspel” så hon också kan tycka att det är roligt att spela. I artikeln skriver Moa om problematiken med denna kategorisering och hur den är en del av könsförtrycket.
Precis som jag hört mig själv säga flera gånger förut för att sen bli motbevisad kom återigen ett skeptiskt ”nä, men så illa kan det väl ändå inte vara” från mig. Jag hade fel, det var värre.
Jag kikade in på webbplatsen spela.se och fick se det med egna ögon. Spelen är uppdelade i nio olika kategorier varav ”Tjejspel” är en av dem. Flera olika spel finns vid underkategorin dejtingspel där du bland annat kan spela Beach flirting game – ”Hur många strandkillar kan den här snygga bruden samla”. Heteronormativiteten är ständigt närvarande då alla spel under kategorin handlar om att du som tjej ska tråna efter killarna.
Jag håller inte med om kommentarer som ”det är ju bara ett spel”. Spelet är en del i en större helhet där vi ständigt reproducerar könsstereotyper. Webbplatsen sänder flera tydliga signaler:
- Det är pojkar/killar/män som spelar spel. Är du tjej så har du en egen kategori, och faller du utanför cis-normen, ja, då vet jag inte riktigt vilken kategori du ska välja.
- Är du tjej så har du några specifika intressen: killar, smink, killar, djur, matlagning, inredning, killar, shopping och lite mer killar, för du är ju såklart heterosexuell och vill att alla killar ska bli kära i just dig (och då kan du få tips om hur du gör dig snygg inför honom, bra va?).
- Är du kille kan du själv klura ut hur du ska ta dig framåt i ”de vanliga” spelen. Är du tjej så kommer du inte vidare förrän du har klämt alla finnar och då är det dags att plocka ögonbrynen.
- När du om och om igen har spelat ”Från ful till söt” där du byter ut glasögon mot linser, tar bort tandställningen och sminkar dig för att ”Jimmy” ska lägga märke till dig kan du alltid testa det lite mer mångkulturella spelet ”sminka en svart tjej”. För visst måste även tjejspelen befästa vithetsnormen lite.
Som om detta inte vore nog tappade jag hakan ytterligare en gång då jag såg spelet ”Klä Rosa Parks”. Jag gissar att större delen av den målgrupp spelen vänder sig till ännu inte fått reda på vem Rosa Parks var men nu kan de i alla fall välja en garderob till henne. Objektifiering av en medborgarrättskämpe när den är som bäst.
Moa är 14 år och såg problemet. Uma Lindström var 10 år när hon skrev till H&M och visade på problemet med pojk- och flickavdelningar till barnkläder. Är det inte dags för oss alla att begrava dessa förlegade stereotypifieringar och låta spel vara spel och kläder vara kläder utan att ständigt köna?
/Nadia Abdellah
Att prata om vithet och vithetsnorm är rasistiskt.
Punkt och slut.
Hej Fredrik!
Kan du förklara ditt argument närmare?