Idag är det den internationella barndagen. En kan säga att denna dag är Barnkonventionens födelsedag. FN:s Barnkonvention tillkom 20 november 1989 och är en konvention som finns till för att tillgodose barns rättigheter. Idag tänkte vi passa på att informera om vad barnkonventionen är och vidare hur väl Sverige lever upp till den.
Det är upp till varje stat om de vill anta konventionen. De stater som antagit konventionen erkänner följande:
- Att alla barn har lika värde och ska tillförsäkras de rättigheter som anges i konventionen utan åtskillnad på grund av ras, hudfärg, språk, religion, etniskt ursprung, funktionsnedsättning eller något annat
- Att vid alla åtgärder som rör barn ska barnets bästa komma i första rummet
- Att barn har rätt att säga sin mening i allt som rör dem själva och att bli respekterade
- Att de till det yttersta av sina resurser ska stödja barnets rättigheter, som bland annat omfattar barnets rätt till liv (rätten till mat, vatten, hälsovård och tak över huvudet), barnets rätt till att utveckla sina anlag genom bl.a. utbildning, och barnets rätt att skyddas mot våld och missbruk.
(Källa: FN)
För att kontrollera att konventionsstaterna följer ovan nämnda punkter, finns en särskild kommitté vars uppgift är att granska hur väl staterna följer konventionen. Konventionsstaterna ska regelbundet rapportera om hur de arbetar för att säkerställa barns rättigheter. Kommittén granskar sedan staterna och riktar kritik mot det som fungerar dåligt och kommer med förslag och rekommendationer till förbättringar.
Sverige har fått en hel del kritik från kommittén gällande hur väl de följer barnkonventionen och tillgodoser barns rättigheter. Bland annat riktar kommittén rekommendationen till Sverige att anta konventionen som svensk lag. Sverige har ratificerat barnkonventionen, men det innebär alltså inte samma sak som att den blir svensk lag. Det här får till följd att barnkonventionen inte har samma ställning som de nationella lagarna. Att göra den till svensk lag skulle innebära att barn får bättre lagstadgade rättigheter i Sverige, och att barns rättigheter därmed tas på större allvar.
Frågan om att inkorporera barnkonventionen som svensk lag är en debatt som pågått länge. Argumenten som förts fram kring varför konventionen inte bör göras till svensk lag har handlat om att svensk lag redan lever upp till konventionen. I februari i år beslutade regeringen om direktiv för en utredning om hur barnkonventionen kan bli svensk lag. Denna utredning beräknas vara färdig i slutet på februari nästa år. Här kan du läsa mer om vilka punkter Sverige fick kritik på av Barnrättskommittén.