Idag, den 9 oktober är det 168 år sedan som Sverige officiellt avskaffade den transatlantiska slavhandeln. Detta avskaffande var ett stort kliv åt rätt riktning för Sverige att respektera och uppmärksamma allas lika värde.

Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slavhandeln. Ända fram tills 9 oktober 1847 var människor klassade efter sin hudfärg. Den svenska slavhandeln innefattade bland annat ett antal skeppsexpeditioner mellan Karibien och Västafrika med Svenska Afrikakompaniet, handelsfortet Carolusborg i Ghana och slavkoloni St. Barthélemy i Karibien. Det mörka kapitlet i den svenska historian började den 12 maj 1646, när en svensk slavhandelsexpedition seglade till Afrika på initiativ av affärsmannen Louis de Geer.

I dagens Nigeria köpte expeditionen 260 slavar. När fartyget var framme i Västindien överlevde endast 150 slavar. Det svenska slaveriet fortsatte även efter att de flesta länder ade avskaffat slaveriet, men tillslut blev motståndet i Sverige alldeles för starkt. År 1814 drog Sverige ned på slavhandeln och år 1830 infördes dödsstraff för de som köpte slavar. Det skulle dröja ytterligare 17 år tills de sista slavarna på S:t Barthélemy friades. Den 9 oktober 1847, förklarades slaveriet helt avskaffat.

Den transatlantiska slavhandeln får aldrig falla i glömska. Det var en av de mörkaste tiderna i svensk historia. Även om slavhandeln har varit avskaffad i decennier, kan vi fortfarande finna spår av den som lever kvar än idag. För att motarbeta rasism och den diskriminering som sker är det viktigt att förstå kopplingen mellan Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln och diskrimineringen som sker i dagens samhälle. Vi måste minnas vad som hänt, och stå enade i dagsläget om allas lika värde.