Stundenterna Angelina Björknert och Joel Kunto har under höstterminen -14 valt att förlägga sin VFU på Örebro Rättighetscenter. Under v. 48 deltar de i konferensen Europe out of conflict vars syfte är att få ungdomar i Europa att reflektera kring krigens konsekvenser. Här kommer några rader från deras resa:
Första dagen begav vi oss iväg till Ypern, en liten stad ungefär två timmars bussresa från centrala Bryssel. Under Första världskriget utkämpades flera av västfrontens stora slag runt om staden mellan 1914-1918.
Vi började med att besöka museet In Flanders Fields som är beläget mitt på torget i centrala Ypern. Inne på museet fick vi se mängder av föremål som bevarats sedan Första världskriget. Vi fick bland annat se gasmasker som använts av de tyska soldaterna när de sprutat ut klorgas mot sina motståndare. Klorgas var det första kemiska stridsmedlet som användes.
Efter en god lunch fortsatte dagen med en guidad busstur. Vi började turen med att åka till en brittisk krigskyrkogård vid namn Tyne Cot. Tyne Cot är den största brittiska krigskyrkogården i världen med närmare 12 000 gravar. Flera tusen av de som ligger begravda där är oidentifierade soldater. Guiden visade oss runt på kyrkogården och förklarade varför de olika gravstenarna såg så olika ut. I slutet av 1800-talet uppkom det nämligen en sedvana som innebar att alla soldater skulle få individuella gravplatser. På varje gravsten kunde man läsa lite om soldaten som låg begravd där, som vilket regemente han tillhört och hur gammal han blivit. Det kändes overkligt när guiden berättade för oss att en av de yngsta soldaterna som ligger begravd på Tyne Cot endast blev 14 år gammal. Varje år kommer det tusentals av brittiska turister till Tyne Cot för att hedra de stupade soldaterna.
Guiden ledde oss till en gravsten där en kanadensisk soldat låg begravd. Soldaten som låg där hade blivit begravd av sin vän John McCrae den andra maj 1915. Dagen efter att McCrae begravt sin vän skrev han dikten In Flanders Fields. Dikten handlar om hur McCrae såg vallmoblommor växa på några av slagfälten i Flandern. Dess röda färg skulle enligt McCrae symbolisera blodsutgjutelsen under skyttegravskriget. Dikten publicerades i den brittiska tidningen Punsch 1915. Idag har vallmoblommorna blivit en symbol för att minnas och hedra soldater som stupat sedan 1914.
Vi gjorde ytterligare ett stopp utanför Ypern där vi fick se rester av vad som en gång varit en skyttegrav. Skyttegraven som vi fick se hade använts av både brittiska och tyska soldater.
Framåt kvällen åkte vi tillbaka till centrala Ypern och gick till restaurangen La Trumpet. Där fick vi avnjuta en traditionell middag i form av en köttgryta och pommes frites. Mätta och belåtna så avslutade vi vårt besök i Ypern med att få bevittna en ceremoni kallad the last post som hölls för att hedra alla de soldater som stupat under kriget. Efter ceremonin rullade bussen tillbaka mot Bryssel.
/Angelina Björknert