Den här veckan är det veckan för solidaritet med personer som kämpar mot rasism och diskriminering , vilket vi på Örebro Rättighetscenter kommer att uppmärksamma på olika sätt. Idag vill vi tipsa om filmer som belyser rasism.
12 years a slave är historien om en svart man från New York som under 1800-talet blir kidnappad och såld som slav. Filmen är baserad på Solomon Northups självbiografi och skildrar hans kamp för att få tillbaka sin frihet.
Dear white people är en amerikansk film från 2014 som utspelar sig på ett Universitet. Filmen är en satir/dramafilm som varvar humor med allvar och belyser den strukturella rasismen som studenterna på skolan upplever och kämpar mot.
In the land of blood of honey speglar kriget i Bosnien under 90-talet.
This is England utspelar sig i England på 80-talet där vi får följa 12-åriga Shaun, där han går från utanförskap till att hitta vänskap i ett gäng rasistiska skinheads.
Missisippi burning från 1988, utspelar sig på 60-talet och är en amerikansk thriller som belyser problemen med den organiserade rasismen i den amerikanska södern.
Visste ni förresten att det finns ett test för att se representationen av icke-vita i filmer? Chavez Perez-testet har tre krav som måste uppfyllas för att filmen ska bli godkänd:
- Det måste finnas minst en icke-vit karaktär som spelas av en icke-vit skådespelare
- Två icke-vita karaktärer måste ha en konversation
- Konversationen får inte handla om brott
Testet har inte fler krav än så men hur många filmer klarar egentligen testet?