Imorgon firas FN-dagen runt om i hela världen, där den i Sverige firas som en nationell flaggdag. Dagen firas till minne av årsdagen för FN-stadgans ikraftträdande år 1945, då en majoritet av medlemsstaterna genom att skriva under stadgan officiellt erkände FN som organisation. När FN grundades år 1945 var 51 stater medlemmar, men under årens lopp har alltfler stater anslutit sig till organisationen. Idag är 193 länder medlemmar.
FN-dagen instiftades som en helgdag år 1948, för att årligen uppmärksamma syftet och målsättningen med FN och dess arbete. FN är en mellanstatlig organisation, där självständiga stater gått samman för att samarbeta kring och ta beslut i frågor som är av stor vikt för det globala samhället. FN:s verksamhet brukar delas in i tre ämnesområden:
- Fred, säkerhet och nedrustning
- Mänskliga rättigheter och demokrati
- Utveckling och fattigdomsbekämpning
Att FN består av suveräna stater innebär att organisationen endast kan agera utifrån vad medlemsstaterna bestämmer. FN som organisation kan inte tvinga medlemsstaterna att handla på ett visst sätt, med undantag från säkerhetsrådets beslut som är bindande för alla medlemsstater. FN har under åren kritiserats för att vara passivt, då ländernas nationella egenintressen hindrat FN från att agera i humanitära kriser eller väpnade konflikter. Folkmorden i Rwanda 1994 eller den pågående konflikten i Syrien är fall där FN fått stark kritik för sin passivitet. FN är dock en unik organisation, som är den enda organisationen i sitt slag som förenar majoriteten av världens länder.