Att respektera och värna mänskliga rättigheter borde vara självklart, men är det ännu inte. Ansvariga, de vi kallar skyldighetsbärare, måste våga och orka arbeta mot diskriminering, för mänskliga rättigheter.
En rättighet som utmanas idag är rätten att tro och den enskildes rätt att fritt utöva religiösa sedvänjor enligt sin tro. Som antidiskrimineringsbyrå vet vi att det uppstår diskriminering i samband med olika religiösa högtider, till exempel under den kommande muslimska högtiden ramadan. Vi erfar allt från förbud, begränsningar på skolor och arbetsplatser till rena trakasserier och mycket okunskap. 100 000 personer uppskattades ha upplevt diskriminering i arbetslivet med koppling till religion eller annan trosuppfattning enligt Diskrimineringsombudsmannens rapport* om diskrimineringens förekomst. Att främja religionsfriheten är en utmaning för många verksamheter i Sverige. Vissa menar att religiösa anpassningar hotar det sekulära samhället men religionsfrihet innebär inte att vi ska sudda ut religion – utan att vi ska ge alla samma möjligheter oavsett tro eller icke-tro.
Diskrimineringslagen bygger på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och de internationella konventioner som Sverige förbundit sig att följa. Lagen ställer tydliga krav på bland annat utbildningsanordnare och arbetsgivare att arbeta med aktiva åtgärder. Det innebär att arbeta förebyggande och främjande för att se till att alla – såväl elever som anställda – ges möjlighet att utöva sin tro.
Aktiva åtgärder kan vara att undersöka risker och möjligheter kring att uppmärksamma olika högtider. Det kan också vara att ha rutiner att utgå från för att kunna göra anpassningar och praktiska lösningar under högtiderna, för allas möjlighet att utöva sin tro. Lösningar som bland annat innebär att möjliggöra plats för bön, att under fasta anpassa schemaläggning av prov samt möjlighet till ledighet i samband med religiösa högtider.
Religionsfrihet är en mänsklig rättighet, en frihet som innebär att verksamheter behöver agera så att ingen diskrimineras på grund av sin religion eller trosuppfattning. Att arbeta förebyggande är alltid resurseffektivare än att reaktivt hantera diskriminering, en lagöverträdelse med alla de följder som uppstår. Vi uppmanar därför skyldighetsbärare att tänka efter – före. Gör aktiva åtgärder till en självklar del av verksamheten så att ingen diskrimineras på grund av sin tro. Vet du inte hur? Vi kan bidra med råd, stöd och utbildning i den processen.
https://e-guide.do.se/aktiva-atgarder
*https://www.do.se/rattsfall-beslut-lagar-stodmaterial/publikationer/2024/forekomst-av-diskriminering-2024
Örebro Rättighetscenter – mot diskriminering
Petra Weckström
tf Verksamhetsansvarig