Örebro Pride

Imorgon är det Örebro Pride och Örebro Rättighetscenter kommer såklart vara med i firandet! Från kl. 15.00-22.00 finns vi på plats i Pride Park (stadsparken) där vi informerar om vår verksamhet och svarar på frågor. Du kan även vara med i vår tävling där du har chansen att vinna Paraden på DVD.

På söndag 21/8 kl.14.00 arrangerar dessutom Örebro Rättighetscenter tillsammans med RFSL Örebo, ABF Örebro län och Örebro läns museum en föreläsning med Erik Mägi om ”Familjejuridik för hbtq-personer” Föreläsningen är en del av föreläsningsserien ”Mänskliga Rättigheter @ Örebro läns museum”.

Hoppas vi ses där!

Regnbågsflagga

  

Kan alla bilda familj på ett rättsligt säkert sätt?

Örebro Pride nalkas. Ett tillfälle där kärleken hyllas, men också dagar där mänskliga rättigheter är i fokus, för att urskilja vilka utmaningar vi står inför idag. En av dessa utmaningar är familjejuridiken.

Visst har vi kommit en bit på vägen, 1995 fick samkönade par rätt att ingå partnerskap. 2009 blev istället äktenskapsbalken könsneutral. Små steg i vägen till en mer inkluderande lagstiftning.
Än så länge finns det dock steg kvar att ta. Familjejuridiken genomsyras fortfarande av normer för hur en familj ska se ut och utgår från en kärnfamiljsnorm vilket skapar olika rättigheter och möjligheter.

Kärnfamiljsnormen inom familjejuridiken medför att hbtq-personer i nuläget behöver ha mer kunskap om familjejuridikens uppbyggnad för att kunna bilda familj på ett rättssäkert sätt. Det kan handla om att endast två vuxna har rätt att vara rättsliga föräldrar, eller om att möjligheten till att bli biologisk förälder ser olika ut beroende på vem du lever tillsammans med och din funktionsförmåga.

För att vi ska kunna fortsätta kampen krävs det därför kunskaper om vad den svenska familjejuridiken idag ger för rättigheter och skyldigheter och vad de ger för konsekvenser.
För att alla ska kunna bilda familj på ett rättsligt säkert sätt.

Den 21/8 kl. 14.00 under Örebro Pride arrangerar därför vi på Örebro Rättighetscenter tillsammans med RFSL Örebro, ABF Örebro län och Örebro läns museum en föreläsning med Erik Mägi om familjejuridik för hbtq-personer.